Treetje, 7 miskramen

Momenteel ben ik ruim 13 weken zwanger en alles gaat voorspoedig. Graag zou ik hier mijn verhaal willen doen in de hoop dat iemand hier misschien iets aan heeft.

De afgelopen twee jaar heb ik 7 miskramen gehad en 8 vlindertjes verloren. De zwangerschappen die voor de vijf weken zijn misgegaan, tel ik al niet eens meer mee. Langzaam hadden we de moed opgegeven, maar we waren er nog niet klaar voor om het op te geven.

Na de derde miskraam zijn we begonnen met de standaardonderzoeken. Geen oorzaak gevonden. Na vijf miskramen hebben we een second opinion in het AMC op de herhaalde miskramenpoli gehad. Veel bleek toch niet onderzocht te zijn, maar helaas werd er geen oorzaak gevonden voor mijn miskramen.

Na de zesde miskraam heb ik het heft in eigen handen genomen en heb ik mijn dossiers van beide ziekenhuizen opgevraagd. Twee zaken vielen me op. Ten eerste bleek er een stijgend patroon te zijn in mijn schildklierwaardes en maakte ik antistoffen aan tegen mijn schildklier (anti-TPO). Daarnaast stond in mijn dossier geschreven dat een internist ooit het advies heeft gegeven om een proefbehandeling schildkliermedicatie te starten.
De gynaecoloog heeft dit naast zich neergelegd en heeft het niet nodig gevonden om dit naar ons te communiceren. De schildklierwaardes verklaren niet de vele miskramen zijn, maar vergroot de kans op een miskraam wel.

Naar aanleiding hiervan ben ik heel veel gaan lezen over immuunproblemen en herhaalde miskramen. In Stuttgart bleek een kliniek te zitten die hierin gespecialiseerd is en specifieke behandelingen aanbiedt. Om de kosten enigzins te drukken heb ik in Nederland een doorverwijzing geregeld naar een immunoloog met als plan om de waardes van het immuunonderzoek door de kliniek in Stuttgart te laten beoordelen. Als vervolg hierop zouden we de overige onderzoeken en eventuele behandelingen in Stuttgart kunnen doen.

Uiteindelijk bleek dit allemaal niet nodig zijn, want gelijktijdig ben ik onder behandeling gegaan bij een gynaecoloog in een privekliniek (het Barrahus, Wirdum). Deze man zou wonderen kunnen verrichten en we hadden toch niks te verliezen. Deze kliniek was een verademing! De behandeling is zeer persoonlijk en er wordt alle tijd voor je uitgetrokken. Tijdens mijn zevende zwangerschap heeft hij wekelijks mijn hormoonspiegeldsgecontroleerd en deze lieten een behoorlijke afwijking zien. Mijn progesteron begon rond de 6-7 weken extreem te dalen, ondanks stijgende HCG-spiegels. Dit was vreemd, want progesteron hoort te dalen doordat de vrucht niet levensvatbaar is. Mijn hcg-spiegels deden vermoeden dat er niks mis was met de vrucht. Snel zijn we begonnen met extra progesteron. Helaas te laat en een te lage dosering. Ondanks dat we voor het eerst hartactie hadden kreeg ik toch weer een miskraam.

Bij mijn achtste zwangerschap zijn we vanaf een week na de bevruchting begonnen met progesteron, schildkliermedicijnen en een lage dosering bloedverdunners. Ook nu zagen we een daling van het progesteron-gehalte, maar door de extra ondersteuning is deze nooit te laag geworden. Rond de 10e week begon mijn progesteron te stijgen doordat de placenta de productie afnam en sindsdien ben ik begonnen met afbouwen.

Deze zwangerschap gaat geweldig. Ik heb er vertrouwen in en zit letterlijk op een roze wolk. Ik weet zeker dat als we blindelings waren blijven vertrouwen op de protocollen in het ziekenhuis dat het nooit gelukt was. Ik zal nooit beweren dat dit voor iedereen de oplossing is, maar al is er maar één stel wat hierdoor weer op een nieuw spoor gebracht kan worden. Nooit zal ik het verdriet en de wanhoop kunnen vergeten en ik besef heel goed wat een groot wonder het is als een zwangerschap wel goed mag gaan.