Wat mensen zeggen….

13 april 2013

Toevallig zag ik het laatst voorbij komen. Een reactie op iemand die openhartig online vertelde dat ze weer een miskraam had gehad. De reactie van een meelezer (die zelf niet bekend is met miskramen): jammer…. Ik weet niet hoe jullie dit ervaren, maar “jammer” vind ik zo’n nare reactie! Zo nietszeggend, zo niet steunend of medelevend 🙁 Alleen maar jammer. Alsof het gaat over een boodschap die iemand vergat te doen…

Het kan uiteraard nog erger. Zo zei een collega ooit tegen mij: waarom stop je er niet gewoon mee. Je krijgt toch alleen maar miskramen, blijkbaar is het voor jou niet weggelegd. Dat raakte mij zò! Blijkbaar vond ze het echt raar dat ik bleef proberen…

Wat voor vervelende of onbegripvolle reacties hebben jullie gehad?

4 reacties
 1. #1 • Eefje heeft op 16.04.2013 gezegd:
   

  Oh herkenbaar, heel erg herkenbaar! Toen ik in het ziekenhuis lag omdat ons kindje met 15 weken geen hartactie meer had en ik moest ‘bevallen’, kreeg ik van mijn schoonzus een berichtje met: echt zo jammer. Zij bleek achteraf op dat moment zelf al te weten dat ze net zwanger was van haar eerste…. Zulke reacties maken me ook zooooo boos. Dat wat jij schrijft denk ik dan ook: Jammer is van een totaal andere orde. Het is jammer dat dat ene leuke shirtje niet meer in je maat te verkrijgen is. Niet dat je een miskraam krijgt.

  En wat jouw collega heeft gezegd kan ik ook niet begrijpen. Wat een domme kwetsende opmerking! Zoiets heeft iemand ook weleens tegen mij gezegd, dan ben ik echt klaar met die mensen.

  Maar gelukkig zijn er ook mensen die begrip tonen en wel goede dingen kunnen zeggen waardoor je steun ervaart.

  Sterkte!

 2. #2 • Feline heeft op 21.04.2013 gezegd:
   

  Wat een vreselijke opmerking! Helaas regent het van die commentaren, die altijd alleen gemaakt worden door mensen die het verdriet niet kennen, of denken zich te kunnen voorstellen hoe het voelt. Dat kunnen ze dus duidelijk niet! Supermoeilijk vind ik dat altijd, ik probeer dan altijd te denken zo lang ik en mijn partner weten waar we het nog voor doen en hoop hebben, gaat het niemand wat aan eigenlijk. En iets anders wat ik de laatste tijd probeer (net miskraam 6 achter de rug), als ik vind dat iemand een belachelijke opmerking maakt over dit onderwerp probeer ik dat meteen terug te leggen in plaats van dat ik me uit het veld laat slaan en zo’n opmerking twee weken blijft nawerken. Gewoon die persoon laten weten hoe stom zo’n opmerking eigenlijk is. Je wint er niet veel mee, maar het lucht wel op :). Sterkte met alles!

 3. #3 • chris heeft op 19.05.2013 gezegd:
   

  Hai

  Ik las je berichtje na wat google-en. Ik heb zelf ook twee miskramen achter de rug. Gister gecuretteerd na 11,5 week en eerlijk gezegd beschrijf ik het zelf naast klote en k.u.t. Ook wel eens als jammer. Het is maar net je eigen interpretatie. Het woord jammer gebruik ik nml wel eens als ik teleurgesteld ben. Daarbij weet ik überhaupt niet of er een juiste reactie is op een mk. Het ene moment ben ik heel nuchter en denk ik wel eens, als ik een meelevende reactie krijg, rustig maar t komt wel goed. En als ik weinig reactie krijg kan ik soms wel janken.

  Groetjes Chris

 4. #4 • M heeft op 04.10.2013 gezegd:
   

  Inderdaad een herkenbare opmerking: “jammer”. Zelf heb ik helaas voor de vijfde keer een miskraam gehad. Ik ben er heel open over naar mijn omgeving. Vrienden, familie en collega’s weten allemaal wat er speelt en inderdaad zegt regelmatig iemand: “Wat jammer” of “Het was zo leuk geweest” of ” Het komt de volgende keer vast goed” of “Ben je niet in behandeling bij het ziekenhuis dan?”…

  Dit soort reacties maken me boos en ik voel me onbegrepen, maar mij helpt het om het zo te zien: Een ander KAN eenvoudig niet begrijpen hoe het werkelijk is. (en gelukkig maar, want ik zou een ritje in deze achtbaan niemand toewensen!) Zelfs al zit iemand in een vergelijkbare situatie, dan nog gaat iedere persoon er weer anders mee op en begrijp je elkaar misschien nog steeds niet. Het is voor mij en mijn vriend al een hele opgave om elkaar te begrijpen!

  Ik vind het daarom niet realistisch (of eerlijk) om het een ander kwalijk te nemen. Daarmee maak ik het vooral mezelf nog moeilijker. Dan ga ik me daar weer druk over maken… Wanneer iemand zegt dat hij of zij het “jammer” vindt, dan betekend het dat diegene ons een kindje toewenst! En dat is toch echt goedbedoeld. Diegene die “jammer” zegt, probeert (niet zo succesvol) begrip te tonen. Ik moet glimlachen als iemand weer met de jammer-opmerking komt. Ik voel me dan wel onbegrepen, maar ook geliefd en getroost. En eerlijk is eerlijk: zelf vind ik het ook heel erg jammer. Misschien is het wel de waarheid die zo hard aankomt en waardoor je je boos voelt.

Laat een bericht achter!

Reactie: